Welcome to my world. Be nice here. Thank you. +Follow | Dboard
Nysa Zamri

Ya Allah, Terimalah Taubatku :'
Sunday, December 16, 2012 | 4:03 PM | 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum :)

okay, seperti biasa, dah lama tak update. kalau bilik ni, dah sesawang. hahah
First of all, diharap semua warga di luar sana berada dalam keadaan sihat wal'afiat, Insyallah ;>

hurmm, sebenarnya rasa sayu, seram, takut, sedih, mcm2 perasaan bercampur baur bila nak bukak cerita untuk post kali ni.
tapi, tjuan nysa hanya untuk berkongsi apa yg nysa alami. lepas ni, jgn lupa berselawat pada Allah yg Maha Esa dan Nabi Muhammad SAW :)
Okay? okay, Bismillah....


Dalam 2/3 mggu lepas, nysa terlajak solat subuh. Astaghfirlahhalazam.. Maaf lah ya, penat mcm mana pun spatutnya tak boleh tnggal solat, tapi nysa tertnggal -,- *tak senonoh.
Masa tgh sodapp dibuai mmpi tu, nysa mmpi sesuatu yg nysa tak penah terfikir seumur hidup nysa. Ya Allah,  betapa besarnya namaMu.
Haish, belum pape nysa dah nangis. rasa seram sejuk je.
ALLAH ALLAH ALLAH!

Dalam mmpi tu
Nysa sorang2, takde kawan, mak mana ayah mana, adik semua takde. Nysa tak pkai tudung. Masa tu nysa ada dekat sesuatu tmpat yg amat panas. Kelihatan mcm laut yg terbentang luas. Tapi bukan. Benda tu mcm lava yg panas sgt dgn menggelegak. Masa tu nysa tgk org lain mcm tak takut lngsung. Maaf nak ckp tapi mcm org hilng iman. Takde yg mnjerit, takde yg menangis keinsafan, sorang pn takde.
Lebih dahsyat lagi, dalam mmpi tu, bila semua org kata "tengok tu! atas sana!" Allahuakbar! satu bebola api yg panasnya tak terkata bakal mnghempap nysa.
Chak! Nysa trbangun.
Nysa terus tak dpt tido. Bngun dari katil, pergi turun tngkat bawah, nmpak mak, pegi dekat mak. Mak kata, aii baru bgun? dah, pegi sarapan sana. Nysa jawab, hmm mcm takde selera la mak. Then mak Nysa boleh buat loyar buruk dia. hahah, mak kata " haihh? org kata kalau takde selera tu nak mati namanya" tergelak dgr xD Nysa cerita semuanya kt mak.
Sebelum mmpi tu dtg, Nysa akan nangis bila tgk org baca alQur'an, tgk Zikir Allah dlm tv. Ada niat untuk mulakan titik perubahan. Tapi taktau mcm mana nak mulakan. Bila mmpi tu singgah dlm tido, Nysa sedar, dan tahu sekarang, Nysa salah. Sepatutnya dah lama nysa berubah.  Aku berdosa YA ALLAH.
Nysa ada pegi camp, namanya camp Inspired Jannah under Dato' Dr. Fadhilah Kamsah *my idol! ^_^
kat sana dibahagikan group. lpastu akan disemak bcaan dlm solat, bacaan alQur'an. Turn nysa, Alhamdulillah akak fasi tu kata lncar. Akak fasi tu tanya mcm mana boleh bawa kepada perubahan mcm skrg? nysa bru nak bukak mulut je dah mngalirkn air mata. *sorry, gembeng X'D
Allah..

Korang, tiada pksaan dlm Islam. TAPI AKU NAK PAKSA JUGAK!
hikhik, eceh gurau saja xD
jom, kita dekatkan diri kita pada Allah :) kita akan rasa satu ketenangan, kepuasan yg taktau mcm mana nak terngkan. tapi, best, cool je. serious ;>
Kita sama2 mnuntut ilmu Allah, Insyallah kita akan dpt gnjaran didunia dan diakhirat.
Kita manusia yg tak smpurna. dosa kecil atau dosa besar, kita tetap pernah melakukan dosa, jadi bertaubatlah. Bumi pun sudah tua :)
Lepas ni, tegur2 lah nysa kalau nysa ada buat kesalahan pd semua. Nysa minta maaf :)
Salam Ukhwah.
Assalamualaikum :)









Monday, August 13, 2012 | 7:53 AM | 0 comments
Assalamualaikum. Salam Ramadhan :) dah nak hari raya dah kan? Bulan yang dinanti nantikan semua org Islam. Formal dan penuh sopan ayat aku malam ny, hohoh. Urm sebenarnya hari ny agak menyedihkan :'
Meh, aku nak share dengan semua readers :>


YOYO! :D dia boyfriend tercinta aku, ngehngeh. Aku sayang dia, bagi dia makan, mandikan dia :)
Ada satu hari, dia HILANG. Tak keruan aku jadinya. Siang malam fikir, maybe ada org amik. Aku punyalah menyumpah org yg amik tuh, ahha. Sakit mental apa amik kucing aku yg handsome tuh. Aku rindu sangat kat  dia :'>
HAA, tadi dia baru jeh balik. YA Allah, aku seronok tak terkata. Aku dengan adik2 aku terus dapatkan dia :D kitorang bagi dia makan. Tapi, kaki dia luka. Terjengket jengket kaki dia. Aku pegang kaki dia, dia bunyi. Ayah aku kata kaki dia bengkak. Klinik haiwan! Klinik haiwan takde ke?! Aku taktau klinik haiwan kat mana :( Longkang mana dia jatuh agaknya ek? -.-
Aku letak ubat gamat kat kaki dia yang luka tu. Menjerit dia, Kauuuu, tekezutt mok. Bangun duduk bangun duduk dia, jilat kaki dia. Wey, mesti sakit sangat kaki dia kan? :'(
Aku nangis kat situ jugak. Aku tak pernah tengok dia sakit mcm tu. Tak sampai hati aku nak tengok. Aku harap sangat dia sembuh cepat. Aminn Ya Allah :')

Haiwan juga mempunyai perasaan. Walaupun ia tak boleh berkata kata, ia juga ingin dibelai dan disayangi seperti manusia. Harap semua, sayangilah haiwan disekeliling anda ;D
Salam ukhwah <3
Appreciate people around you now! :)
Sunday, August 5, 2012 | 8:54 PM | 0 comments
Assalamualaikum. Salam Ramadhan semua :)
Today, I would like to introduce uolls to my beloved people around me. *sesekali, bagi lha aku ckp omputeh sikit :p hahah. Hm, aku taktau lah kenapa tetibe aku buang tebiat nak cite pasal ny kan, tapi AKU SAYANG DIORANG! <3 :'D Time aku tengah sedih2, mcm nak meraung, meniarap smpai berguling guling semua, diorang selalu setia berada disisi aku. Walaupun muka aku tengah hodoh nak mati dengan bunyi sedu sedan SROT SROT, diorang tetap sudi pndng muka aku masa tu, pujuk aku, mnjadi pndgr setia aku. Oh Allah, they are my everything is this world. Ye lha, selain daripada duit, harhar, diorang saaaaangat penting dalam hidup aku. They are my supporter. Honestly, seriously, jujurly, Ikhlasly, aku ingin menyatakan disini, kalau diorang takde dalam hidup aku, aku kosong. Sape nak pujuk aku yg kuat merajuk ny? Sape yg sudi nak pndng muka aku yg kalau setan hantu nampak pun diorang lari tak ckup tanah, sape? Saapaaaa?




Firstly, always love Allah. Allah is our great creators. He give us a chance to live in this world. Satu advise, jangan pernah lupa Allah, kalau kita lupa, kita makin jauh daripadaNya . 



secondly, ini dia! Mak akulah wanita paling cunnggg, ayah aku pula lelaki yg paling macho beb. harhar. Ayah  aku ny tegas gak kengkadang, lagi2 time aku asyik ngadap lappy tercintonn je ny kan. ngehngeh. Heh, watlekk yah (Y) hohoh. Dalam tegas2 pun, ayah aku ny kelako, peramah, dan bijak. Satu lagi, ayah aku ny dulu ustaz. So, kalau aku nak tanya pape pasal hal agama yang aku agak blurr, aku tanya ayah aku jeh. Ayah akan jawab dengan penuh meyakinkan :D Mak pula. Mak aku punya gelak mmg gempak, mmg adik beradik mak aku kalau dah berkumpul kat kmpung, bila bergelak, aku rasa kalau jiran dekat dekat, dah lama diorang serang dengan cangkul sbb rumah nenek aku bising. ahaks! nasib baiklah bukan rumah taman xD ha, aku biasa cerita problem aku daripada A smpai Z kat mak aku. Kira mak aku mcm kawan aa, no secret antara kita an. Lepastu nty mak aku cerita kat ayah aku, ayah aku nasihatkan aku jugak. Aku saaaaaayang mak ayah aku :*


  
Oraitt, yang kat atas ny semua adik beradik aku :D diorang ny gilaa gilaa .hohoh. Aku copet gambar2 ny masa hari raya tahun lepas, muka ntah pape. hahah. Comel an? Well tengok ah kakak diorang ny haa :DD
Adik beradik aku ny lha yg byk tahu rahsia aku. Kalau nak dibagitahu pun byk sgt smpai tak muat post ny nanti. heheh. Kalau salah sorang takde kat rumah msti tak syokk. kena semua bergabung baru bestt nak buat pape. Aku ngan adik pmpuan aku biasalah bergosip. muahaha, biasalah kan, mcm korang tak biasa kan :pp
kalau dengan adik laki aku, aku suka korek rahsia dia. mmndngkan dia paling suka cerita pape kat aku. contohnya kalau dia luka or ape tu omputeh kata, hm hm, haa injured! xD kalau dia injured dia bagitahu aku, pastu aku lah tukang report kat mak aku, hihih. Tapi yg paling liat sekali, nak korek pasal makwe dia. HA, dhsyat kan adik laki aku, pndai mengayat, dapat pula yang lawaa tuh. Ada sekali tu dia taknak bgtau, aku dah geram sgt, tgk dia punya fb tgh online. hoh, aku apa lagi, jgn lepaskan peluang. aku baca mesej dia dgn scandal dia. hahaha! seronok betul budak kecik ny ya, ish3. Korang tahu, kalau dia tahu aku cerita ny kat blog aku, menangis dia, meraung lagi. Tamat riwayat aku. Nasib baiklah tak paham pape lagi. hohoh. Adik adik pmpuan aku takde hal, semua bnde dishare ^_^



Aku sayang diorang ny :') My life, it feels like they completed me! :D
kawan gila sekepala :D
Monday, July 30, 2012 | 5:25 AM | 0 comments
Asslamualaikum :)
annyohasayoe! :D *betul ke aku eja? harhar~
All readers, rindu gilaa aku kat blog ny. Aku dah lama gaban tak update. busy ah. ngehngeh 
for new post ny, aku nak share pasal bestfriend aku, kelas 4 sains teknologi :>
dah nak akhir tahun baru aku nak terkedek cerita pasal kawan, kahkah. 

First is jeng jeng jeng

haa :D
Nama awek comell ny Nurin Nazifa Binti Rabek. yang sebelah dia tu adik dia, hak3. no no, boyfie tercintonn dia <3
Nurin ny sweet, baik, sensitif, genius, hohoh. Aku dengan dia banyak persamaan dari segi pemikiran dan perangai. Satu benda yang berdekah nak mati, senang citer kemahiran dia lha, ahaks! Dia punya GELAK tu. Pergh! mahal beb. original, susah nak dapat. yang mmbuatkan lagi syioook tu, lepas gelak, kengkadang dia benti buat muka 55 sen. lepastu ketawa balik. memang usus perut aku pun boleh terkeluar kalau bergelak dengan dia. ustaz kata hati gelap, dengan dia bukan gelap lagi, rentung hitam habis. kehkeh
lagi apa erk? urm urm ha! dalam gelak gelak tak hingat dunia tu, dia sensitif woah. kang kalau aku cerita nanti tak memasal mulut aku kena tembak dengan stepler gun pulak, harhar xD
nasib baik lha boyfie dia ny romantik. kalau jenis yang lantak menoggeng ke hape ke, mahu mata lebam dek air mata. silap hari bulan biji mata pun boleh tersembul keluar. kahkahkah. sorry nurin, jokejoke manja je ny, ngehngeh. lagi satu, dia kalau bab mengajar, aku compem paham punya. mmg terbaikk (Y)
okay, done about nurin. 

next one, *drum*

Halimatuh Saadiah Binti Abdullah :D
awek cunn ny rock n roll! hohoh. kalau lari laju mcm kilat sabung menyabung, jalan pun macam lipas kudung terkudung kudung . ahaks! *tatabahasa G- xD
Orang pnggil dia limah, alaa ingt mak limah balik kmpung cunn tuh, ingt lha dia. kehkeh
dia orang singapura. fuhfuf, dhsyat (Y)
masa musim sukan tu, ada ke patut dia suruh aku lari sekali? bergegar lemak aku nanti susah. hohoh
ha, dulu limah ada juga kekasih hati gituh. tapi sekarang dah clash closh crack, dan sewaktu dengannya. nak cerita? gila ke nyah? kepala aku kena ketuk dengan kuali tak memasal tak boleh masak telur xD
tak kisah lha semua tu, yg penting dia tak bersedih :'>
ha! limah punya kemahiran, blur. ngehngeh
geng kitorang pnggil dia keling. muahahha, korang dengar dia cakap keling, fuh mantopp xD
dia dengan jarjit dalam cerita upin ipin tu kembar. ngehngeh
dalam rock2, lawak2 pun. perempuan, ada masalah mesti nangis :)
dia selalu sgt kena kacau dengan bebudak kelas aku tuh. kenapa agknya entah -.-
comell lha kalau dia marah, tu yg syok kalau kena kacau, ahaks.
okay, habis :D

lagi sorang ny kan, ehem3. hewhew 
dia PALING HANDSOME dlam hati kite. ngehngeh
tak pyh nak muntah sangat :p hahah
aku pun ada sifat gatal juga sikit, sikit je :p hohoh
dia baik, aku selak tudung sikit je, mahu dia telan aku mcm gagak kelaparan. kahkah
Aku bersyukur dapat kenal dengan ssorang yg mmpu mmbimbing aku ke jalan yg baik :')
ish, ptong stim kalau membe2 gila aku baca ny, mahu dia psycho aku 40 hari 40 malam kang -.-
eh eh, lupa nak kenalkan detail dia. heheh
nama dia, Muhammad Riduwan Bin Husin .
dia amik sains tulen. dhsyat an.
agak2 kalau kepala senteng mcm aku ny amik sains tulen, aku boleh botak sebelum usia. sebelum usia jadahnya, nenek aku pun stil ada rmbut wlaupun putih. ngehngeh xD

dah dah. kalau menaip pnjng2 kang kerja sekolah aku menggunung mengalahkan gunung averest -.-
so, farewell fellas :* lovechiuu <3
salam ramadhan :)
Assalamualaikum.
stress ada manfaatnya :)
Tuesday, January 24, 2012 | 7:54 AM | 0 comments



Bismillahirrahmanirrahim.
heyyo alls ;D

Harituh masa tengah ditimpa masalah, ada terbaca kulit buku solusi. Mak selalu beli tapi sebelum ny jarang baca XD
Tajuk kulit buku tu " stress manfaat atau mudarat". Tjuk tu kebetulan sinonim sgt dengan ape yang aku tengah rasa. Dah tertarik, start baca majalah agama tu. Seriously, bagi sesiapa yang rasa down ke, sesuai sgt amik majalah tu. Sangat sesuai untuk mendekatkan kita dengan Allah. Banyak menyedarkan kita. Insyallah bila baca, byk terasa xD
Betapa banyk dosa kita pada Allah. Justeru itu mendekatkan kita semula ke pangkuan-Nya. Lebih-lebih lagi kita ny yang remaja :')

Okayy, here we go :)
Apabila berlaku sesuatu yang berlawanan dengan keinginan kita, stress pun bermula. Itu biasakan. Contoh, kita target subjek ny dapat A tapi last2 fail or merosot, C ke kan. Contoh kay :p
Mesti kita rasa stress gilaa an. (refers to myself xD)
Percayalah, mesti ada yang manis disebalik kepahitan, kepedihan dan kesakitan :'>

Cuba korang bayangkan an, korang tengah tengah berjalan di tepi pantai waktu matahari hampir terbenam. warna di kaki langit menjadi jingga, oren dan kuning keemasan. Kita akan melihat dan menikmati keindahan tersebut. Tak terlintas kat kepala cakap " patutnya tambah warna kuning, kurangkan warna jingga " . Takde takde, sape yang cakap macamtu namanya fius tercabut xD
Sebaliknya, kita bersahabat dengan alam. Hasilnya tenang sgt <3
So, kita kena bersikap macam tu jugak bila berdepan dengan " lukisan takdir" pada kanvas kehidupan kita. Berusalah dengan segala upaya yang Allah berikan. Tapi, lepas berusaha semaksimumnya, jangan sandarkan semuanya sendirian. Kita ada Allah kan ? Senjata kita doa. Kita manusia yang lemah, ilmu kita terbatas, kudrat kita terhad. Thats why, Rasulullah pesan supaya kita serah diri, pasrahkan hati dan diri pada Allah :')
Lagipun, pakar psikologi kata kalau hidup tanpa stress, tu namanya mati. Cuma macam robot yang boleh bercakap jeh. Atau lebih " sopan" lagi, bangkai bernyawa xD
Jadi, stress itu penting. Cuma jgn stres sampai masuk tnjung rambutan. aiyoyo -,-
Insyallah, orang2 yang beriman, melakukan perintah Allah dan meniggalkan larangannnya tidak akan menjadi gila. Satu lagi solusi kata, tindakan kita bila mengahadapi stres pun penting. Mana mungkin org yang beriman akan marah tak tentu pasal. Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud : " Orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal marahnya." (riwayat muslim)
Marilah sama sama kita mengawal nafsu amarah kita :)
haa, solat dan baca al-Qur'an jangan lupa tau. Itu basic dan sangatlah penting :>

Then, nak berhibur boleh. Dengar lagu nasyid, zikir memuji nama Allah, berzanji atau sebagainya. Haa, muzik macam mana ? korean ? omputeh ? jepun ? acano ? aku ny hantu lagu omputeh xD
Boleh, tidak haram sepenuhnya. Muzik itu sebenarnya bunyi2 yang dikumpulkan hasil daripada dipetik, diketuk atau desiran angin. Hanya bunyian alam yang membawa ketenangan kepada pendengarnya. Taaaapi ingat, ini bukan alasan "menghalalkan" muzik secara borong. Wasapada, takut lalai nnti. 

okayy satu lagi nysa nak share kat sini. Peluru terakhir umat Islam " Hasbunallah wa ni'mal wakil "
Biasakanlah baca ni. Insyallah dengan kuasa Allah, yakin dengan pertolongan-Nya ni :'>

Ilmu nysa yang tak seberapa ny, nak kongsi serba sikit dengan korang semua. Insyallah, kita samasama berubah ke jalan Allah, menjadi insan yang lebih sempurna. Lebih2 lagi pada akhir zaman ni. Kiamat datang tak berjemput kan ? :'>
Persediaan perlu ada <3
thnkyou. Asslamualaikum :)



exam over :DD
Monday, October 10, 2011 | 8:45 PM | 0 comments

as everyone knows , pelajar form 3 baru saja habiskan exam pmr diorang . dan aku lah orang itu . haha .
masa pemeriksa na kutip paper last kitorang , semua saling pandang memandang dan menyengih . aku punn . HIHI 
ada yang siap cakap 
" cikgu , cepat lah sikit "
haha . punya lah ta taw sabar na balik . buat bengang je :DD
pulak tuu , dalam banyak-2 kelas , kelas aku keluar paling awal . pemeriksa tu pun cume ckp " haa , bole balik "
haha , naseb baik pemeriksa tu pun COOL je :D
nmpk sngt buda-2 dalam kelas aku tuu gelojoh . HIHI

bila time na tunggu bas , haa , ada lha yg show off moto diorang . press-2 macam na tercabut body moto tuu . depan skola lagi . kang ta pasal-2 kene panggil dengan cikgu Kasim . aku tnjuk 
ny kat muka diorang . haha . padan muka .
lepas tuu , kawan-2 aku dah berduyun ajak pegi ke bpmall .
sambung raya kat sana :DD
lagii . berjoging di pura kencana dengan buda-2 sewel ny 
haha .
kalau na follow , anytime :)
bagi yang ta suka wake up early and unpunctual , forget it . sah kene tinggal nnti . 
lepas tuu , ta sabar na tunggu bulan 12 . parents dah book place kt tnjung leman . holidayy :DD
can't wait . 
nnti aku cerita okayy :DD
so , tinggal na tunggu result je . huishh , seremmm deyh .
jadi kawan-2 , jom buat solat hajat . kalau sesiapa yang rajin , pegi lha set jam bngun pukul 2 ke 3 . lebih afdhal :))
ustaz kata , buat solat istikharah pn bagus . na mntak petunjuk Allah . semoga dapat result warna warni kalah pelangi . insyallah .
assalamualaikum :)
Joe Jonas - See No More (Lyrics)
Saturday, September 17, 2011 | 7:00 AM | 0 comments
pakwe aku ny . always crazy over him ! XD <3

Older Post
Disclaimer



Bonjour fellas! Thank you for your visit and do leave your footprint on my tagboard. *wink

Navigations

Entries About Links

Tagboard


HeartBeat


Credit